The Literal Light At The End Of The Tunnel

*Tap Tap* Is this thing on? Oh good, you’re all still there. I fell off the “document the renovations” wagon this last weekend, weeded the garden, went on a rampage hunt for some BT (organic spray) to control the hornworms on our tomatoes, and in general checked out a little. Or a lot. I guess you could say I went into my yurt.

With my mini-weekend-break-taking out of the way, I can get back to talking about the house. When I left off, Andy and our neighbors were putting up the rafters on the roof. Andy is on vacation this week, which actually means he took a week off to work on the house. So I will be updating throughout the week with burst of photos of his progress. Unfortunately I’m at work this week, and he’s working on the house. This means there’s no one to take photos during any particular process. I’ll be taking them when I get home, and then updating from there.

To catch up through Monday, we laid out windows on the sides of the house, installed plywood on the exterior walls and also added plywood to half of the roof (and tarped the other half) so when it rains we don’t end up with a 2:30am flooding situation again. Thank God, because we had one heck of a crazy wind/thunderstorm last night and another one today.

The exterior of the house is starting to look absolutely massive. Right now it also looks hilariously hick. Somehow it still looks way better than before. We’ve reused a lot of the plywood from the original addition, but we also have a lot of new up there too, so it looks a little patchwork. It also looks like a lot of money saved for other parts of the project, and money saved is what I like to see.

In the photo above you can see two of the four windows on the second floor cut out. Pretty much imagine the same sized windows mirrored to those two, and you’ll have the other two windows. From left to right the windows will be in the following locations: one in the master bedroom, one in the master bathroom, one through to the staircase/upstairs hall to bring in some natural light, and one in the other upstairs bedroom. We can’t fit full sized windows on the sides of the addition because of the porch on the right side, and the original house’s roofline on the left side. They are a perfect height for me though – right above the chest. This *finally* means I can get dressed in my bedroom without ducking, or deciding that tonight if someone so felt the need (and were creepy enough to even be around considering no one is close enough to see anything), they could get a waist-up show. Too much information? Probably, but it’s was true.

This is the first glance you get of the house from the road. I kind of love it.

Once you head upstairs you’ll see what is actually starting to feel like rooms. Let’s just quickly remember what it looked like about a month ago. This shot is with my back to the road side of the house.

Right now it feels like one giant tunnel room, but a room none the less. No more giant wall of wood by the stairs.

No more ugly walls or unfinished closet. The only thing that remains is the sub “floor”, which was only ever sub-floor and never a floor. This photo is pure proof that there is a light at the end of the tunnel.

Proof that we will also have a very large master bedroom. I guess Andy was right when he said there was plenty of room for a small master bathroom. The photo below is all new addition, essentially on the other side of where the sliders used to be. From the inside, you can see where the side master bathroom and bedroom windows will be. There will also be two windows straight ahead to take in the view of the field.

Here’s a better view of one of the windows from the interior, in the bedroom on the road side of the house.

The roof is finally coming together too No more mini-monsoons! Okay, that was dramatic, it was hardly a monsoon even a mini one. No more rain in the house. There, that’s better…but not nearly as fun to write or say.

Finally, I saved the best for last. I’ve mentioned before that the old owners signed their name everywhere on the plywood to this house. I really didn’t want any of the signed wood being reused but we really needed to to save money. When I walked upstairs and saw this piece of plywood on the wall I was bummed. Then Andy told me to look closer.

He crossed off the old owners names, and put “Rebuilt by (our last name) 2012” on it. That way if someone else takes this down in the future they will know who it was built right by. By the way, I’m totally aware you can probably read our last name in that photo. I’ve said it before, I’m not sure it’s particularly hard to find if someone were to really look. I don’t hide it but I don’t come right out with it either. So if you can read it please don’t post it in the comments, but high-five for your awesome vision and letter recognition.

I have a few more photos to share of today’s progress, including our fancy new guest room and our fancy new guest who has come to stay with us a few days to help Andy out.

More on that in another day or so!

xo,

Heather

3 thoughts on “The Literal Light At The End Of The Tunnel

  1. Love the 4th and 5th photos! It is going to be a wonderful room with a wonderful view. Are you going to have a flat dropped ceiling or are you going to expose the beams?

    (BTW the tarp gives a very intriguing blue lighting… )

    1. Haha the blue tarp does give it a somewhat weird feeling! We went back and forth on the ceilings. It would be easier to do a flat dropped ceiling (which would still give us 8ft ceilings) but I’ve been rooting for exposed collar ties and a cathedral ceiling. It’s a little more work (we may be adding a detail to the ceiling if we keep it open, more on that in a future post if we decide to do it) but I think we both really want the open look. I feel like why have such high ceilings if we aren’t going to show them off? It would be a completely unexpected and beautiful design feature in the home.

      xo,
      Heather

    2. Really love the open ceilings. They make the rooms breathe but at the same time they look cozy!
      I grown up in my granny apartment, a big place with high ceilings in an old town building (from 1860) , and still now I’m missing the feeling of high ceilings… and the windowed balcony!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *